Kuka olen?

Nimeni on Anriikka Viik. Urani alkoi visuaalisen suunnittelun tehtävissä markkinointitoimistoissa ja IT-alalla. Ne olivat tärkeitä oppivuosia ennen siirtymistä sisältöjen puolelle ja freelancerin vapauteen, joka mahdollisti ulkomailla asumisen – lähinnä Ranskassa, Thaimaassa ja Intiassa. Olen oppinut ymmärtämään erilaisia elämäntapoja ja ajattelumalleja matkusteltuani yli 50 maassa. 

Valmistuin Helsingin yliopistosta pääaineenani englannin kieli (FM). Myös psykologian opinnoista on ollut paljon hyötyä uudenlaisen asiakkuuden konseptin kehittämisessä. Rakastan erilaisten näkökulmien, asennerakennelmien, motiivien ja syy-seuraussuhteiden pohtimista. Haluan ymmärtää ongelmien monisyisiä taustoja, koska sen kautta maailmaa voi parantaa.

Niin. Olen idealisti. Nuorempana olin myös turhan hyväuskoinen – kunnes opin, mitä on tulla tuhoisalla tavalla huijatuksi. Siitä syntyi motivaatio keksiä keinoja parantaa tasa-arvoa tilanteissa, joissa toisella osapuolella on valtaa ja asiantuntemusta niin paljon enemmän, että alaa tuntematon on alttiina harhaanjohtavalle manipuloinnille.

Sellaisessa tilanteessa ollaan, kun mennään lääkärikeskukseen tai silmäklinikalle arviokäynnille, ja harkinnassa on vapaaehtoinen kirurginen toimenpide, kuten silmien laserleikkaus tai linssileikkaus. 

Yli kahdeksan vuoden tutkimus- ja kehitystyöni jälkeen on käynyt selväksi, että ei ole suinkaan yhdentekevää, kuka silmäleikkauksen tekee yksilöllisessä tapauksessasi. Silmien laserleikkaukset ja linssileikkaukset ovat liiketoimintaa, ja niinpä kirurgilla on lähtökohtaisesti taloudellinen motiivi suositella leikkausta. Jotkut niin tekevät myös silloinkin, kun riskitaso on normaalia korkeampi.

Eikä riskeistä aina ”muisteta” kertoa asiakkaalle – tai ehkä he kokevat olevansa liian kiireisiä antamaan monimutkaisia vastauksia asiakkaidensa kysymyksiin. Jos tulee komplikaatio, asiakkaan on mahdotonta tietää, onko kyseessä puhdas sattuma – vai riskialttiin toimintamallin ja/tai taitamattomuuden aiheuttama ongelma. 

Toki asiakkaan edun ja turvallisuuden kuvittelisi olevan silmäkirurgin motiiveissa tärkeämpiä kuin leikkauspalkkio – mutta tutkimustyössäni tuli toistuvasti eteen se tosiasia, että myös kirurgi voi jättää sanomatta asioita, jos siitä on hänelle jotain tiettyä hyötyä.

Kukaan ei valvo silmäkirurgien käytännön toimintaa, joten he voivat tehdä päätöksiään ja antaa suosituksiaan ilman, että kukaan muu asiakkaan lisäksi saa niistä tietää. Ellet sitten nauhoita keskusteluja.

Tutkiessani silmäkirurgien toimintamalleja oli haasteenani se, että itselläni on aina ollut hyvin tarkka näkö. En siis voinut mennä klinikoille itse tutkimuksiin. Ratkaisin haasteen etsimällä henkilöitä, jotka halusivat silmäleikkaukseen. Heidän mukanaan pääsin tarkkailemaan sitä, miten klinikoilla asiakkaille puhuttiin ja miten heitä johdateltiin kaupantekotilanteessa. Yleensä kommentoin syytäni tulla klinikalle siten, että ”tulin katsomaan ensin, ennen kuin itse uskaltaudun silmätutkimuksiin”.

Istumalihastreeniä

Useiden vuosien aikana kävin avustajieni kanssa lukuisilla klinikoilla Suomessa ja muualla Euroopassa. Kyselin paljon kysymyksiä ikään kuin en olisi tiennyt asiasta mitään. Monet kerrat silmäni olivat pullistua päästä ja tietämättömän näytteleminen oli hankalaa, kun leikkausta suositteleva kirurgi tai optikko esitti harhaanjohtavia yksinkertaistuksia. Joskus näin jopa sujuvaa valehtelua.

Joidenkin myyntitilanteiden härskiys ja lukemattomien ongelmia kohdanneiden asiakkaiden haastattelut ajoivat minua eteenpäin OcuCoach-vertailutyökalun kehitystyössä – vaikka esteitä ja haasteita ei matkalta puuttunut. Onneksi olen huono antamaan periksi. Itsepäisenä optimistina uskoin, että on mahdollista motivoida kenet tahansa rehellisyyteen, kunhan kannustin on sopivanlainen. 

Esikoisteokseni Loppu linssiinviilaukselle kirjoittaminen, kaikki siihen liittyvä tutkimustyö sekä OcuCoach-tarkistuslistan kehittäminen täyttivät elämäni pitkän aikaa. Oli hyvin työlästä tehdä monimutkaiseen asiaan yksinkertainen ja helppokäyttöinen apuväline.

Hankalaa oli myös se, että en voinut kertoa työstäni kovinkaan paljoa, jotta pystyin käymään tutkimassa toimintamalleja. Tämä tietenkin johti siihen, että monet tuttavani eivät ymmärtäneet, mitä olin rakentamassa. 

Keskityin vain olennaiseen, enkä pohtinut liikaa sitä, mitä muut ajattelivat. Tiesin, että kaikki voivat halutessaan hyötyä vertailutyökalusta sitten, kun heidän täytyy parantaa näköään. Me kaikki saatamme joutua pohtimaan silmäleikkausta viimeistään siinä vaiheessa, kun silmän sisäisen linssin eli mykiön vaihto käy ajankohtaiseksi kudosten normaalin ikääntymisprosessin myötä. 

OcuCoach-vertailutyökalu konseptina on paljon enemmän kuin turvallisuuden ja laadun kohottaminen silmäleikkauksissa. Käyttäisin tulevaisuudessa mielelläni itsekin OcuCoach-tarkistuslistan kaltaisia vertailutyökaluja tilanteissa, joissa hankintapäätös on taloudellisesti tai terveydellisesti riskialtis. Tämä johtoajatukseni maailman parantamisesta ja asiakkaan aseman kohentamisesta on ajanut minua eteenpäin työssäni. 

Human enhancement -sovellusten kehitystyössä tulee olemaan samankaltaisia ilmiöitä kuin laser- ja linssileikkausten evoluutiossa on nähty. Joidenkin haastattelemieni asiakkaiden kohtalot ovat karmeita, ja olen vannonut tekeväni kaikkeni, että vastaavia tapauksia vältettäisiin tulevaisuudessa. Toivon, että vaivannäköni ja uhraukseni henkilökohtaisen elämän puolella tuottaisivat positiivista kehitystä muillekin aloille kuin silmien taittovirhekirurgiaan.

Tässä blogissa kerron paitsi työstäni, myös harrastuksistani ja muista kiinnostuksenkohteistani. Päiväni ovat istumisen maratonia, minkä vastapainoksi harrastan paljon liikuntaa. Myös kaikenlainen terveysintoilu on osa elämääni — kuitenkin rennolla otteella ja herkuttelua unohtamatta! Vaikka asialliset hommat hoidetaankin tarkkaan, on tärkeää myös välillä heittäytyä nauttimaan elämästä.

Pyöräily ja jooga ovat rakkaita harrastuksiani.
Anriikka

Löydät minut myös täältä:

© 2023 Anriikka Viik | Code by Bouncy